Fodor Tamás mediátor

Fodor Tamás

mediátor, párkapcsolati tanácsadó

„Az emberi igények és a kommunikációs problémák megértése elengedhetetlenül fontos a jó kapcsolatokhoz.”

Fodor Tamás mediátor, párkapcsolati tanácsadó

Fodor Tamás vagyok, mediátor és tanácsadó.

Mediátorként többek között párkapcsolati mediációval, válási mediációval és gazdasági mediációval foglalkozom.

Tanácsadói, mediátori tevékenységem szintén a párkapcsolati és egyéb emberi konfliktusokra, problémákra, nehézségekre vonatkozik. A párkapcsolatok, a szexualitás, a munkahelyi és a cégek közötti problémák is leginkább emberi, kapcsolati és kommunikációs problémák.

Konfliktusokról

A konfliktus alighanem egyidős az emberiséggel. Számtalan formája létezik, családon belül, rokonok, barátok között, szervezeten, közösségeken belül, vagy éppen egymás között, lehet személyes, vagy anyagi természetű konfliktus, gazdasági vita, vagy bármi, amit a felek problémának élnek meg.

A konfliktusoktól, vitáktól nem kell félni. A közvélekedéssel ellentétben nem feltétlenül romboló a hatásuk. Sőt, ha időben foglalkozunk azokkal a problémákkal, amik konfliktusokhoz vezetnek, a kialakult helyzetek többnyire feloldhatóak!
A kezeletlen konfliktusok viszont tovább dolgoznak és rombolnak, súlyosbodnak, eszkalálódnak és a kapcsolatok megromlásához, ellehetetlenüléséhez vezetnek. Érdemes tehát nem a „homokba dugni a fejünket”, nem arra várni, hogy maguktól megoldódnak a konfliktusok, elcsitulnak a viták.

A mediáció egy gyors és hatékony – ugyanakkor több technikát magába foglaló – vitarendezési módszer. Lényeges eleme, hogy valamennyi érintett igényeire és szükségleteire reagál, közös, mindenki számára elfogadható, megnyugtató, szükség szerint betartható megoldást keres.
A mediáció fontos eleme az írásbeliség, hogy az érintettek konkrét vállalásokat tegyenek egymás felé, melyet aláírásukkal is nyomatékosítsanak.

A mediáció hossza változó – jellemzően függ a vitás kérdések mélységétől és mennyiségétől, az érintettek elkötelezettségétől, szándékától – de általában nem hosszabb pár hétnél, hónapnál. A folyamat a felek számára bármikor megszakítható, önkéntes.

Magamról

2011-ben végeztem családi/válási mediátorként, 2012-ben kerültem be az Igazságügyi Minisztérium névjegyzékébe, majd 2023-ban a Budapesti Metropolitan Egyetemen végeztem szereztem felsőfokú szakképesítést mint mediátor, gazdasági szakirányban.
Ismerem a konfliktusok természetét, hatását az emberi kapcsolatokra, legyen szó akár családi, párkapcsolati, házastársi vitákról, akár munkahelyi, gazdasági kérdésekről.

25 éves vezetői tapasztalatomnak köszönhetően ismerem a különböző szektorok szervezeteinek működési sajátosságait, a munkaszervezetek feszültség forrásait, az intézmények, cégek egymás közötti súrlódási jellemzőit.
Kulturális, közösségfejlesztési szakemberként rálátásom van a csoportok, helyi közösségek működési dinamikájára, a kulturális különbségekből fakadó feszültségek kialakulására, feloldására. Mindezen tudásom a mediációban előnyös ügyfeleim számára is. Ugyanakkor a mediátorként fontosnak tartom, hogy folyamat gazdaként a felek közötti egyezséget segítsem, a saját maguk által közösen kialakított, mindenki számára vállalható feltételek mellett. Szakmai tudásommal a mediációs folyamatot vezetem, ugyanakkor a megállapodások tartalmát az érintettek maguk határozzák meg.

Fontosnak tartom a felek közötti egyensúly helyreállítását, a kölcsönösen megnyugtató megállapodások elérését, károkozás esetén a sérelmek közös feldolgozásának segítését például resztorációs technikákkal.  

Párkapcsolati tanácsadás

Mint párkapcsolati tanácsadó, fontosnak tartom, hogy lássuk, hogy természetes, hogy minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, ez része minden párkapcsolatnak, ugyanakkor nem szabad elfogadni ezt az állapotot véglegesnek vagy hagyni, hogy a problémák maguktól oldódjanak meg, mert a problémák maguktól inkább romlanak mintsem javulnak. Ezzen szemben ha akítvan teszünk a változásért, a kapcsolatért, akkor problémák megoldhatók, a nehézségek alkalmat adnak a változásra és a párkapcsolat javítására.

A párkapcsolati konflitusok nem feltétlenül azt jelentik, hogy a két ember nem illik össze, hanem azt, hogy elértek olyan kérdésekig, amelyekben nehéz az egyeztetés, nehéz látni a másik valódi igényeit és nehéz megtalálni a harmonikus megoldásokat. Pedig éppen ezek azok a kérdések, amelyekkel foglalkoznia kell minden párnak, mert ez vezet el a valódi mély együttműködéshez, amely alapját adja a jó párkapcsolatonak.

Hiszek abban, hogy a problémák mögötti emberi és kommunikációs folyamatok megértésével, a megfelel kommunikáció kilakításával a nehézségek könnyebbé válnak és legtöbbször sikeresen megoldhatóak. Ez igaz a párkapcsolati, a szexuális és az üzleti problémák esetében is, mert minden esetben az emerek, az érzések és érzelmek, a kommunikációs nehézségek okozzák az elakadást.

Párkapcsolati mediáció

Párkapcsolati mediátorként konkrét problémák, konfliktusok, viták esetében támogatom a mindkét fél számára megfelelő megoldás kialakítását. Ennek során leginkább a problémás területre, konkrétan a konfliktusra fókuszálunk. A fókuszban lehet több probléma és nehézség is, de gyakran egy konkrét problém az amelyben a párok elakadtak és ennek kapcsán kérnek segítséget.

Van amikor a felek úgy érzik, hogy a párkapcsolat sok szempontból jól működik, de van egy vagy néhány terület vagy probléma amely konfliktusos, ezért veszik igénybe a párkapcsolati mediációt, hogy ezekben közös megoldást találjanak, hogy a kapcsolat újra önfeledt és hamronikus lehessen, a problémás kérdéseket pedig maguk mögött hagyhassák.

Ebben segítek a hozzám forduknak párkapcsolati mediátorként.

Válás mediáció

Van amikor eljön egy pár életében az a pillanat, amikor úgy döntenek közösen, vagy úgy dönt az egyik fél, hogy a kapcsolat, a házasság véget ér. Ez emberileg és érzelmileg nagyon nehéz helyzet, ugyanakkor nem csak a saját érzéseinkkel kell ilyenkor szembenéznünk, hanem gyakori, hogy ez a helyzet számos konkrét kérdést is felvet. Sokszor nehéz megyezni az ingaltan illetve más vagyon kérdéseiben, a gyermekkekel kapcsolatos kérdésekben, a gyermekek további nevelésének kérdéseiben, a gyerekek elhelyezéseben stb.

Mindezekről a kérdésekről éppen akkor kell – sokszor a felek egész életét meghatározóan – dönteni, amikor érzelmileg a legnehezebb a kommmunikáció. Az rossz döntések elkerülése, és a minden érintett számára előnyös megoldás megtalálására az egyik nagyon jó lehetőség a válás mediáció. A válási mediáció segít a problémás kérdések gyors és hatékony tisztázásában és abban, hogy a felek megtalálják a mindenki számára a lehetőségekhez képest leginkább előnyösebb megoldásokat. 

Gazdasági mediáció

Gazdasági mediátorként a vállalati ügyfeleknek a cégen belüli és cégek közötti konfliktusok békés egyeztetése és rendezése kapcsán nyújtok szakértői segítséget. Könnyen és gyorsan el tud mérgesedni a cégek közötti kommunikáció. Jelentős üzleti hátrány jöhet létre a konfliktusok nyomán, akár amiatt, ha az adott probléma sokáig rendezetlen marad, de nagy mértékű veszteséget okozhat a megromló üzleti kapcsolat is.

Mindezek helyett a gazdasági mediáció által a vállalati konfliktusok ygorsabban és jelentősen kisebb költséggel oldhatóak meg, rágadásul olyan módon, amely gyakran segít fenntartani a jó viszonyt a felek között, így nem csak az aktuális probléma megoldása a gazdasági mediáció eredménye, hanem  segít elkerülni az előnytelen és költséges bírsági döntést és végérvényesen megromló üzleti viszonyt is.

Gazdasági mediációs munkám gakorlati alapját adja az, hogy több mint 20 éve dolgozom vezetőként és intézményvezetőként, amely az elméleti felkészültségem mellett jelentős valós gazdasági és vezetői tapasztalatot ad. 

Mediáció és tanácsadás

Mint tanácsadó és medátor, fontos számomra, hogy a különféle problémák esetében megtaláljuk az emberi hangot, a kapcsolódási nehézségek közös és egyéni okait. Megértve a személyes igényeket és érzéseket általában megtaláljuk a mindenki számára kölcsöen elfogadató és megfelelő megoldásokat. Ez időnként meglepően gyorsan és gördülékenyen megtörténik, de az is gyakori, amikor egy konfliktus vagy probléma mögött más problémákat és nehézségeket találunk, így a megoldás nem gyors, hanem számos egyéb területre is kiterjed. Ilyenkor szükséges mélyeben és átfogóan dolgozni az adott problémán, amíg eljutunk a mindenki számára megnyugtató megoldásokig.

A segítségnyújtás megfelelő formája ezért van amikor az egy vagy néhány konfliktusos kérdésre fókuszálva a mediáció, van amikor pedig átfogóan foglalkozunk helyzettel vagy párkapcsolattal, így nem mediátorként, hanem tanácsadóként nyújtok segítséget.

 

Fodor Tamás mediátor és párkapcsolati tanácsadó