Pszichológiai tanácsadás

Pszichológiai tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás olyan terápiás segítség, amelyet pszichológus szakember professzionális szakértelemmel végez. Ennek a formája többnyire beszélgetés, de a pszichológus a pszichológiai tanácsadás során számos egyéb pszichoterápiás módszer eszközeit és technikáit is alkalmazza ha szükséges.

A pszichológus a pszichológiai tanácsadás során segít a személynek megérteni a jelen helyzetét és megtalálni a megoldásokat, vagy a változás útját.

Mindenkinek lehetnek nehézségei

Mindenki életében előfordul olyan helyzet, amikor nehéz szembenézni egy problémával, egy nehézséggel, legyan az érzelmi, párkapcsolati vagy bármilyen egyéb nehézség. Az ilyen helyzetekben akár néhány alkalmas pszichológiai tanácsadás is nagyon jelentős segítséget jelent.

A tanácsadás tanács adás?

A pszichológiai tanácsadás van amikor valóban tanácsadást jelent, de a leggyakrabban nem konkrét tanácsadás történik, hanem egy olyan professzionális beszélgetés, amely segít a személy problémáit megoldani. A pszichológiai tanácsadás sokkal inkább egy közös pszichológiai munka, és nem pedig konkrét tanácsok adása.

A pszichológiai tanácsadás nem előregyártott, sablonos megoldásokat jelent, nem előre kitalált megoldásokat ad általános problémákra, hanem együttműködik a klienssel a problémák megoldásában. Minden ember más, minden élethelyzet, minden probléma és minden megoldás más. A pszichológiai tanácsadás mindezeknek megfelelően személyre szabott egyedi folyamat.

A pszichológiai tanácsadás célja

A pszichológiai tanácsadásnak sokféle célja lehet, ez lehet egy aktuális kérdés is, de jelentős probléma is. Lehet magánéleti, párkapcsolati, életvezetési, érzelmi probléma, veszteség, gyász, trauma, munkahelyi probléma, stressz, konfliktusok, önbizalom, krízis, alvászavar, szorongás, pánik, pánikzavar, párkapcsolati problémák, életszakasz váltások nehézsége, szexuális problémák és nagyon sok egyéb más probléma.

A pszichológiai tanácsadás lehet egy konkrét kérdésre, problémára vagy élethelyzetre fókuszált problémamegoldás és lehet hosszabb és átfogóbb folyamat is.

A cél a személyes fejlődés és a problémák megoldása.

Professzionális segítő kapcsolat

A professzionális segítő kapcsolatoknak több formája is van, ilyen például a pszichoterápia és ilyen a pszichológiai tanácsadás is. A professzionális segítés azt jelenti, hogy szakmai alapokon nyugszik, elméleti kereteknek megfelelően, szakmai protokolokat követ.

A pszichológiai tanácsadás más mint egy baráti beszélgetés

Egy barát sokat tud adni, egy baráti beszélgetés is, de egy professzionális segítő, egy tanácsadó pszichológus mégis nagyon mást csinál mint egy barát.

Egy pszichológus nem cseveg, hanem az elméleti és gyakorlati tudását használva segítő beszélgetést folytat, amely a személy számára valódi segítséget jelent. A pszichológus objektíven nézi a helyzetet, nem a személyes véleménye, érzései vagy élethelyzete alapján, hanem szakmai szempontokat követve. A pszichológust köti a titoktartás, így a beszélgetések, a tanácsadás és a terápia során elhangzottakat nem mondja el senkinek sem. A pszichológiai tanácsadás során a beszélgetés nem spontán formálódik, hanem célja van. Míg egy baráti beszélgetésben a két fél gondolati és témái összekapcsolódnak és előre nem látható irányba vezetik a beszélgetést, addig a pszichológus a beszélgetés fókuszát a klines problémáján tartja, nem beszél magáról vagy nem terelődik el más irányba.

Counseling Psychology – pszichológiai konzultáció, tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás helyesebb fordítása lenne a pszichológiai konzultáció, a segítő beszélgetés, mert a pszichológiai tanácsadás nem hagyományos értelemben vett tanácsadás. A magyar nyelvben mégis a pszichológiai tanácsadás honosodott meg, de fontos tudni, hogy ez a konzultáció az angol counseling kifejezésből lett így fordítva, lletve az eredete a latin consulere kifejezés, amely konzultációt és tanácskozást jelent. Mindez kifejezi azt, hogy a pszichológiai tanácsadás esetében nem direkt és egyirányú tanácsadásról van szó, hanem közös munkáról, pszichológiai támogatásról.

Titoktartás

Minden professzionális pszichológiai segítségnyújtási formában, így a pszichológiai tanácsadásban is fontos a szakember titoktartási kötelezettsége, amely azt jelenti, hogy pszichológus a terápiás ülésen vagy a pszichológiai tanácsadáson elhangzottak kapcsán teljes körű titoktartási kötelezettsége van.