Füredi Éva

mentálhigiénés szakember
BejelentkezésTovábbi információk
Füredi Éva mentálhigiénés szakember pszichológus

Füredi Éva

mentálhigiénés szakember

A krízis mindig lehetőség és esély is egyben.

Füredi Éva mentálhigiénés szakember

 

Diplomámat a Pécsi Tudományegyetemen szereztem. Lelki elsősegélynyújtásra feljogosító képzésen is részt vettem. Szívesen írok pszichológiai témákban, rendszeresen jelennek meg ismeretterjesztő írásaim a HVG Extra Pszichológia kiadványaiban.

Szakterületeim

Egyik kiemelt szakterületem a krízis, legyen szó fejlődési vagy élethelyzetből adódó krízisről. 

Fejlődési krízis

Minden ember élete fejlődési szakaszokból áll, amelyek között az átlépés kríziseken keresztül történik meg, írta elméletében Erik Erikson. Az életciklus-krízis mindig egy sérülékeny időszak, amelynek megvan a maga feladata. Ha ezt sikeresen megoldjuk, akkor tudunk gördülékenyen átlépni a következő szakaszba. Ez viszont a legtöbbször nem könnyű, sok “tünet” mögött húzódik elhúzódó életciklus-krízis. Főként a serdülőkor, az életközép és az időskor krízisei okoznak sok szenvedést az egyén számára.

Élethelyzetből adódó, más néven akcidentális krízis 

A krízis fogalma Caplan (1964) nevéhez fűződik:

“Válsághelyzet, pszichológiai kiegyensúlyozatlanság időtartama annál a személynél, aki olyan veszélyes körülményekkel kénytelen szembenézni, amelyek számára fontos problémát jelentenek, ám ezeket sem elkerülni sem megoldani nem képes szokásos problémamegoldó eszköztárával, képességeivel.”

A krízist tehát legtöbbször valamilyen negatív életesemény okozza. Ilyen például, ha elveszítünk valakit, mert meghal vagy elhagy, azaz a szakítás, válás is krízishelyzetet hoz. Szintén hasonlót élhetünk át a munkahelyünk elvesztésekor, vagy bármilyen traumatikus élmény átélésekor.

A krízis viszont mindig lehetőség és esély is egyben: konstruktív megoldás esetén az egyén fejlődik, problémamegoldó eszköztára bővül.

Külön említést érdemel az öngyilkossági krízis, amelyről itt találja a részletes írásomat. Fontos kiemelni, hogy amennyiben Ön vagy valaki a környezetében öngyilkossági gondolatokkal küzd, hívja a 112-es segélyhívót. Öngyilkossági krízis sürgős, azonnali beavatkozást igényel,  magánpraxisban NEM kezelhető.

Egzisztenciális szorongások

Az egzisztenciális pszichoterápia megalkotója, Irvin D. Yalom elmélete szerint négy nagy alapvető szorongásunk van. Az egyik az elkerülhetetlen haláltól való szorongás, azaz annak a tudatában éljük le az életünket, hogy végül meg fogunk halni. A másik szorongást okozó adottságunk a szabadság, ami elsőre egy kívánt állapot, ám valójában a döntéseinkért, tetteinkért vállalt felelősséget jelenti, ami nagyon szorongató. Harmadik alapvető szorongásunk okozója az elszigeteltség, amely egzisztenciális értelemben az egyén létezésének egyedüliségére vonatkozik. Ezt nem oldja fel semmilyen társas kapcsolat, ezért komoly szorongással jár. Végül, de nem utolsó sorban az előzőekből következik a negyedik. Ha úgyis egyedül vagyunk, a szabadság felelőssége szorongató és mindenképpen meg kell halnunk, akkor mi értelme az életünknek? Életünk során számtalan módon próbáljuk meg ezeket az alapvető, ám sokszor nagyon erős szorongásokat leküzdeni, több-kevesebb sikerrel. A sérülékenyebb életszakaszokban, mint például a kamaszkor, az életközép vagy az időskor, ezek a szorongások jelentősebbek.

A témáról részletesebben itt olvashatja egy bővebb írásomat.

Amennyiben úgy érzi, hogy ezek a szorongások állnak problémái mögött, keressen bátran!

Párkapcsolati konzultáció

Sajnos sokszor előfordul, hogy a felek legjobb szándékaik ellenére sem tudják jól működtetni a kapcsolataikat. Ugyanazok a nehézségek időről időre konfliktusokat okoznak, amelyek negatívan befolyásolják a pár mindennapjait, de hatással vannak az egész kapcsolatra, az egymás iránti érzésekre is. Ennek sok oka lehet, hiszen számos hatás ér bennünket gyerekkorunkban, különböző szokásokat, mintázatokat hozunk magunkkal az eredeti családunkból, amelyek nem biztos, hogy passzolnak a párunk által hozott mintához, elvárásokhoz. Néha a mi elvárásaink is irreálisak a másikkal szemben, amelynek ő nem tud megfelelni és ez mindkét félben frusztrációt okoz. Sokszor nehéz beszélni a szexualitásról, nehéz megélni az intimitást. Még a sokat beszélgető párok sem tudják mindig megoldani a felszültségeiket, konfliktusaikat, ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, aki egy külső szemmel egészen más perspektívából új megvilágításba tudja helyezni a konfliktusok forrását, ezáltal a pár képessé válik tovább gondolkodni a megoldáson és a kapcsolatukat is új szintre tudják helyezni. A szakember képes fejleszteni a pár kommunikációját, ami a kapcsolat és az intimitás elmélyítésében is szerepet játszik. Természetesen nem minden kapcsolat végződik happy end-del, viszont szakítás esetén is tud segíteni a szakember a kevésbé fájdalmas lezárásban.

Gyász

Az élet elkerülhetetlen részét képezik a veszteségek. Elveszíthetünk háziállatot, munkát, társat, otthont, szeretteink idővel meghalnak. Minden veszteséget gyászfolyamat követ, amelynek megvannak a szakaszai. 

Előfordul, hogy különböző okokból a gyászfolyamat elakad, ezzel jelentős szenvedést okoz a gyászolónak, aki úgy érzi, hogy nem tud továbblépni. Ilyen esetben fontos, hogy szakember segítségét kérje.

Elhúzódó, komplikált gyász esetén segítek a klienseimnek veszteségeik feldolgozásában.

Kiégés/burnout

Ez a szindróma egy hosszabb negatív folyamat eredménye, amely leginkább a segítő hivatásban dolgozókat érinti, de természetesen más munkakörökben is megjelenhet. A segítőket érő tartósan fennálló érzelmi stressz, a pihenés hiánya, a túlzott érzelmi bevonódás, a hosszú távon fenntartott nagy erőfeszítés hatására egy sajátos tünetegyüttes alakul ki.

A fogalom Herbert Freudenberger (1974) nevéhez fűződik:

“A szindróma krónikus emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, a célok és az ideálok elvesztésével jár, s amelyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”

 

A megelőzésben fontos a határok tartása, az esetmegbeszélő csoportok, a szupervízió, a team-munka. Ha a folyamat elindulásának jeleit látjuk, akkor pedig mielőbbi beavatkozás szükséges.

Amennyiben a kiégés jeleit érzi magát, forduljon hozzám bizalommal, hogy közös erővel visszafordítsuk és pozitív irányba tereljük a folyamatot.

 

A fentieken túl az alábbi területeken is professzionális szakmai segítséget tudok nyújtani:

  • Életviteli és életmód tanácsadás
  • Álláskeresési és karrier tanácsadás
  • Krónikus betegséggel küzdők és családtagjaik pszichés támogatása
  • Pszichiátriai betegséggel élők családtagjainak pszichés támogatása

 

Segítő kapcsolat

Hiszek abban, hogy maga a segítő kapcsolat gyógyít. Egyrészt egy biztonságos közeget nyújtok klienseimnek, ahol szégyenkezés és az ítélkezéstől való félelem nélkül kimondhatják a gondolataikat és kifejezhetik az érzéseiket. Másrészt a mindennapokban felmerülő kapcsolati mintázatok a kliens-segítő kapcsolatban is megjelennek, amelyekkel jó felületet adnak a közös munkára, a fejlődésre.

 

Füredi Éva mentálhigiénés szakember