Barna Fruzsina pszichológus, páterapeuta

Barna Fruzsina

pszichológus

„Pszichológusként célom, hogy elfogadó, támogató légkört teremtve, segítsek az úton, mely során megtaláljuk a lehetséges megoldásokat,
melyek valódi, minőségi változáshoz vezetnek.”

Barna Fruzsina pszichológus, család- és párterapeuta j.

„A különös paradoxon az, hogy amikor elfogadom magamat olyannak, amilyen valójában vagyok, azután tudok változni.” – Carl Rogers

Úgy vélem, az élet igazán fontos kérdései valahogy így hangzanak: Miért szeretnék felébredni reggel? Milyen életet szeretnék teremteni magamnak? Milyen emberré szeretnék válni?

A sűrű hétköznapok rohanásában sajnos előfordul, hogy nem kapnak reflektorfényt ezek a gondolatok, elvesznek a különböző szorongást keltő élmények, mindennapi feladatok, sérelmek és kötelezettségek hálójában. Pszichológusént igyekszem „jó mankóként” szolgálni azok számára, akik egy-egy nehéz élethelyzettel, elakadással szembesülve úgy érzik, szívesen fordulnak pszichológusi segítséghez annak érdekében, hogy változtatni tudjanak.

Egyéni terápia keretein belül gyakran fordulnak hozzám önértékelési gondokkal, önismereti kérdésekkel, motivációvesztés problémakörével. Úgy vélem, ezen témaköröket mindenkinek fontos magában rendbe tennie, és mindenkinek megvan a maga nehézsége. Én például egy krónikus, gyulladásos betegséggel élek, ami olykor nem a legvidámabb színeket festi mindennapjaim vásznára.
Azonban fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy a mi kezünkben van a döntés: túlélők leszünk, vagy áldozatok? Fektetünk-e abba időt és energiát, hogy dolgozunk önmagunkon, hogy mélyítjük-e önismeretünket, hogy megtaláljuk-e azokat a dolgokat, melyek hajtanak bennünket előre?

Nagyon megragadott a következő gondolat, amit egy konferencián hallottam: A legtöbb ember nem önismeretet, hanem „öntalálkozási pillanatokat” él meg. Egy-egy pillanat erejéig magunkra találunk, majd elviszik a figyelmünket hétköznapi problémáink, s végül valahogy nem is ismerjük meg igazán önmagunkat. Mik azok a dolgok, amik engem teljessé, boldoggá tesznek? Mennyire vagyok erős? Amikor a szeretteim/külső körülményem instabillá tesznek engem, tudom-e stabilizálni önmagam? Az én egyik meghatározó hajtóerőm, hogy mások  segítségére lehetek ezen az úton.

Párokkal rendszerszemléletben dolgozom képzésben lévő család- és párterapeutaként. Nagy hangsúlyt fektetek a (családi) kapcsolatokra, az ember rendszerben elfoglalt helyére, az egyénekben és a konkrét kapcsolatokban rejlő erősségek és erőforrások felismerésére és megerősítésére.

Kapcsolatainkban szinte mindennapiak a játszmák, melyekből sajnos a résztvevők mindegyike vesztesként távozik. Ahhoz, hogy mindenki nyerjen, fontos rálátni arra, hogy egy adott helyzet kialakulásához bizony minden egyes résztvevő hozzátesz. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mik a valódi szükségleteim? Mit szeretnék valójában a másiktól? Mi zajlik bennem – és ez vajon mit vált ki a másik félből? Szeretettel várom azon személyeket, párokat, illetve családokat, akik elérkezettnek látják a pillanatot arra, hogy ezen és ehhez hasonló kérdések mentén dolgozzanak azon, hogy „visszataláljanak” egymáshoz, az intimitáshoz, a jó kapcsolati, jó szexuális működéshez.

 

Főbb területek, melyekkel fordulhat hozzám:

– önismeret
– önérvényesítés
– motivációvesztés
– önértékelési problémák, önbizalomhiány
– élethelyzetbeli elakadások, aktuális nehézségek
– stresszkezelés
– kiégés (burnout)

– életvezetési nehézségek
– kommunikáció fejlesztése
– társas kapcsolatok fejlesztése
– párkapcsolati problémák

o párkapcsolati minták tudatosítása
o párkapcsolati konfliktusok
o hűtlenség
o intimitás
o szexualitás problémái
o szexuális vágykülönbség
o szégyen
o hűtlenség

– családi problémák

o családi konfliktusok
o kommunikációs problémák
o családi minták feltérképezése

 

 

Tanulmányok / Studies:

2016-2020: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Pszichológia BA,
viselkedéselemző
2019-2020: IWI Nemzetközi Fitnesziskola, Csoportos és személyi edző
2020-2022: ELTE – Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Pszichológia MA, tanácsadás- és
iskolapszichológia szakirány, okleveles pszichológus
2020-2021: Magyar Családterápiás Egyesület, 150 óra módszerspecifikus önismereti
sajátélményű csoport
2021-2022: Magyar Családterápiás Egyesület, 200 óra elméleti és módszertani alapképzés

Szakmai tapasztalat / Professional experience:

2021: Szakmai gyakorlat a Mentalife Pszichológiai, Mozgásfejlesztő és Logopédiai
Központban
2022: Szakmai gyakorlat a Magadért Alapítvány „A HELY”-en, mint önkéntes segítő
(Magadért; Függő; Hozzátartozói csoportfoglalkozások)
2022: Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat – nevelőszülői tanácsadó
Jelenleg: tanácsadó pszichológus – egyéni; család- és párterápia

 

Egyesületi tagság / Association membership:
Magyar Családterápiás Egyesület tagja

 

 

Barna Fruzsina, pszichológus