Saáry Lilla

pszichológus
BejelentkezésTovábbi információk
Saáry Lilla pszichológus szexuálpszichológus

Saáry Lilla

pszichológus

Az emberek alapvetően kötődésre, szeretetre és intimitásra vágynak.

Saáry Lilla pszichológus, szexuálpszichológiai és párterápiás irányultsággal

 

Pszichológus vagyok, szexuálpszichológiai és párterápiás irányultsággal. Az emberek alapvetően kötődésre, szeretetre és intimitásra vágynak, amelyek elérése sokszor nem egyszerű, de megfelelő szakmai segítséggel nem is lehetetlen, ebben van szerepe a pszichológusi munkámnak. Jelenleg a letchworthi Contemporary Institute for Clinical Sexology képzését végzem. A szexualitásban és a párkapcsolatokban elfogadom a sokféleséget, azaz kimondottan LMBTQIA+-, non-monogám- és kink-barát attitűd jellemez. Természetesen a megszokottabb kapcsolati rendszerek és szexualitás problémáinak kezelésében is gyakorlattal rendelkezem és szívesen segítek.

Egészen fiatal koromtól sokszor meghallgattam mások ügyes-bajos dolgait. Mindig is érdekelt a szexualitás, hajlamos vagyok sokat beszélni a szexről, és feltenni azokat a kérdéseket, amelyeket mások elkerülnek. Többek között ezért is választottam a pszichológusi hivatást, és emiatt helyeztem a fókuszt a szexológiai és párkapcsolati problémákra. Jelenleg a brit Contemporary Institute for Clinical Sexology (CICS) képzésére járok, és ennek megfelelően pluralista szemléletben működöm. A munkám során elengedhetetlennek tartom az elfogadó és befogadó attitűdöt, valamint azt, hogy a szakmai tevékenységemet minél pontosabban a kliens igényeihez és szükségleteihez igazítsam, illetve segítsem őt abban, hogy kezébe vegye saját életének irányítását.

Szexológiai és klinikai szupervízorok segítik a munkámat.

A nem megszokott szexuális viselkedések iránt kutatóként is érdeklődöm: BA szakdolgozatom keretében a budapesti BDSM-fétis szcénát kutattam. Emellett fontos feladatomnak tartom a szexedukációt és ismeretterjesztést: a Tudaton Magazin publikálta a cikkeimet, oktattam a 2020-as Blue Velvet BDSM-Fetish Trainingen, valamint kink és egyéb témájú szexedukációs, illetve szexuális önismereti foglalkozásokat is tartok. Részt vettem többek között a 25. Pszinapszis, valamint az I. és a II. Swinger Fesztivál, illetve a PolyLove fesztivál kerekasztal-beszélgetésein is.

Képzések, szakmai irányok

2023. január – Contemporary Institute of Clinical Sexology

Diploma in Clinical Sexology (felvételt nyert)

2021-2022 Contemporary Institute of Clinical Sexology

Foundation Certificate tanácsadó alapképzés

2019-2021 Pszichológia MA

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Szakdolgozati kutatás: New Age spiritualitással jellemezhető személyek egységélményei és világképe

2016-2019 Pszichológia BA

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Szakdolgozati kutatások: A magyar kink szcéna pszichológiai jellemzői

Különböző lejtésű verssorok hangulati hatása

 

A munkámat a Contemporary Institute of Clinical Sexology (CICS) által is képviselt pluralizmus keretezi. Ez egy olyan elméleti irányzat, amely felismeri a különféle terápiás megközelítések értékét, létjogosultságát és azt, hogy más-más kliensek számára más-más megközelítés bizonyulhat hasznosnak. A pluralizmus, mint a sokféleség, sok perspektíva és megközelítés elfogadása összefügg a szexuális, kapcsolati és emberi sokszínűség elfogadásával, az arra való nyitottsággal is.

A munkám alapját a rogersi elvek adják. Ezekre építkezve a konzultációs folyamatot általában pszichoedukációval és kognitív viselkedésterápiás eszközök alkalmazásával kezdem – előbbi a szexológiában különösen fontos. A kognitív viselkedésterápiás, dialektikus viselkedésterápiás és mindfulness alapú gyakorlatok, amelyeket a CICS-nél elsajátítottam, általában hatékonyak azokban a folyamatokban, ahol szorongáscsökkentésre van szükség. Mivel a saját terapeutám és a szupervízorom is analitikusan orientált, ezért ha a kliens igényli, akkor szívesen dolgozom analitikus keretben is. Az egyéni élettörténet elemzésével segítem hozzá a klienst önmaga mélyebb megértéséhez.

Az egyetemen elsajátított rendszerszemléletű keretet is szívesen alkalmazom, vallom, hogy az emberek belső világának és attitűdjének vizsgálata mellett általában fontos, hogy a környezetüket, kapcsolataikat is alakítsuk a terápiás folyamat során.

Az egyetemen logoterápiás képzésben is részt vettem, ennek az eszközeit is bátran használom, amikor szükség van rá.

A fentiek mellett művészetterápiás eszközöket is alkalmazok, illetve mivel nagy tapasztalatom van a jógával – egy jógaoktatói képzést is végigjártam, bár vizsgát nem tettem –, ezért ahol a kliens igényli, szívesen dolgozom relaxációs és meditatív gyakorlatokkal is.

 

Fontosabb területek: 

 • párkapcsolati nehézségek, különösen kommunikációs problémák
 • megcsalás és féltékenység
 • a párkeresés nehézségei
 • nemi szerepből eredő konfliktusok, nehézségek; férfiasság vagy nőiesség megélése
 • a biológiai nem, a nemi identitás, szexuális orientáció és nemi önkifejezés szokatlan mivoltából eredő problémák kezelése
 • klasszikus szexuálpszichológiai problémák: vaginizmus, fájdalmas behatolás, erekciós zavar, korai és késői magömlés, orgazmuszavarok, alacsony szexuális vágy, teljesítményszorongás a szexualitás kapcsán
 • fizikai betegségekből eredő szexuális és egyéb problémák
 • időskori szexuális problémák
 • szokatlan szexuális vágyakkal, például BDSM-mel és fétisekkel kapcsolatos problémák, adaptív szexuális működés elősegítése
 • kompulzív, irányíthatatlan szexuális viselkedés, tehát például pornófüggőség vagy promiszkuitás kezelése
 • nem monogám kapcsolati rendszerben élő kliensek kapcsolati problémáinak kezelése
 • szexmunkával összefüggő problémák kezelése
 • spirituális útkeresés és valláspszichológiai problémák
 • halál és gyász feldolgozása
 • értelmetlenség és céltalanság érzése
 • kreativitás, önkifejezés fejlesztése
 • önismeret mélyítése

 

 • Saáry Lilla pszichológus