Pszi Pont pszichológus
Párterápia

Párterápia

A párterápia a párkapcsolati problémák terápiás kezelésének a professzionális módszere.

Párterápia

párterápia a párkapcsolati problémák, nehézségek, konfliktusok professzionális kezelése. A párterápia célja, hogy a konfliktusok és problémák megszűnjenek, a felek jobban megértsék egymást, hogy ki tudják fejezni az igényeiket és érzéseiket, hogy hitelesen és őszintén tudjanak kommunikálni egymással.

párterápia segít helyrehozni a kapcsolatot, megerősíteni azt és segítséget nyújt abban, hogy jó működés hosszú távon is fenntartható legyen.

Párterápia

A párterápia a párkapcsolati problémák terápiás kezelésének a professzionális módszere.

Párterápia

Párterápia

párterápia a párkapcsolati problémák, nehézségek, konfliktusok professzionális kezelése. A párterápia célja, hogy a konfliktusok és problémák megszűnjenek, a felek jobban megértsék egymást, hogy ki tudják fejezni az igényeiket és érzéseiket, hogy hitelesen és őszintén tudjanak kommunikálni egymással.

párterápia segít helyrehozni a kapcsolatot, megerősíteni azt és segítséget nyújt abban, hogy jó működés hosszú távon is fenntartható legyen.

Pszichológusok

Párkapcsolati problémák esetében kiemelten ajánlott pszichológus kollégák,

kettős vezetésű párterápia és családterápia:

Sziegl Eszter és Haraszti Flóra

Sziegl Eszter és Haraszti Flóra

Pszichológus, párterapeuta, családterapeuta

Sziegl Eszter, Haraszti Flóra

Párkapcsolati, családi problémák esetében kiemelten ajánlott pszichológusaink:

Sziegl Eszter és Haraszti Flóra

Pszichológus, párterapeuta, családterapeuta páros, kettős vezetéssel

Mi a párterápia?

párterápia olyan pszichoterápiás segítség pároknak, amelynek a fókuszában a párkapcsolati működés megértése és a párkapcsolati problémák megoldása áll. A párkapcsolati, családi folyamatok sok ponton akadhatnak el, válhatnak konfliktusossá, nehézzé. Ezeknek a megértésében és megoldásában segít a párterápia.

Rendszerszemlélet

A párterápia, családterápia úgynevezett rendszerszemléletű terápia.

A rendszemlélet azt jelenti, hogy egy adott rendszerben az rendszer elemei kölcsönhatásban vannak egymással, a működés egésze nem vezethető le teljesen a részek tulajdonságaira, az egész más, több mint a részek összessége.

A rendszerszemlélet szerint a családi és párkapcsolati működés összetett folyamat, amelyben mindenki viselkedése hat a többi félre. A problémákat, nehézségeket, konfliktusokat, a fájdalmas és a harmonikus folyamatokat is a rendszer tagjai, tehát szűkebb vagy tágabb családtagok illetve a pár tagjai közösen hozzák létre. Ezért ha a párkapcsolati rendszerben ha az egyik fél változik az hat a másik félre és az egész kapcsolati rendszerre is.

Ezért a párterápia azt jelenti, hogy a párkapcsolati működés van a terápia fókuszában.

Az emberi kapcsolatok és a párkapcsolatok összetettek. Nem csak két ember egymáshoz való viszonyáról van szó, hanem egy intenzíven egymásra ható rendszerről, amelyet számos belső és külső tényező befolyásol. A rendszer nem csupán a részek összessége, amely azt jelenti, hogy egy párkapcsolat esetében a kapcsolatot nem csupán a pár tagjainak a személyisége és viselkedése határozza meg, hanem az az összetett folyamat, amelynek során ezek a személyiségjegyek és viselkedések interakcióba lépnek egymással, ezáltal a párkapcsolati egyedi és sajátos működést jelent. A párkapcsolatot alapjaiban befolyásolják a korábban tapasztalt kommunikációs minták, a konfliktuskezelési stílus, az érzelmi állapot, a kötődés és számos belső és külső hatás, a családi háttér, a munkahelyi stressz, a társadalmi elvárások és sok egyéb tényező.

A párkapcsolati konfliktusok nem önálló folyamatok, hanem gyakran a párkapcsolati rendszer egyensúlyának a felborulása miatt jönnek létre. Ezért a megoldáshoz általában nem elegendő egy pillanatnyi konfliktus közvetlen okát megtalálni, hanem a mögöttes kapcsolati működés mélyebb megértése és változása adja az igazi megoldást.

Mindezekben jelentős segítséget adhat a párterápia és a családterápia.

Egymás megértése

Egy párkapcsolatban a felek sok szempontból jól tudnak együttműködni, amely fontos alapja a kapcsolatnak. Mindazok a területek, ahol jó az együttműködés, ott ez természetessé és akár észrevétlenné is válik, hiszen ezeken a területeken harmónikus a kapcsolat, magától értetődő a jó kapcsolódás.

Ugyanakkor minden párkapcsolatban vannak nem jól működő területek, ütközési pontok. Általában ez a fájdalmas rész a kapcsolatban, hiszen ezek a területek, amelyek kapcsán konfliktusok robbannak ki, ahol a felek úgy érzik, hogy nem érti meg őket a másik, ahol a személyes igények sérülnek, amely fájdalmas. Ezek a területek amelyek rosszabb esetben szakításhoz, váláshoz vezethetnek, jobb esetben pedig a párok ezzel érkeznek párterápiára.

A párterápia során lehetősége van a párnak arra, hogy jobban megértsék egymást, a másik igényeit, nehézségeit, fájdalmait és ezáltal valódibb, intimebb és harmonikusabb kapcsolatot alakíthassanak ki, amely mélyebb emberi kapcsolódást jelent.

Párterápia eszközei

A párterápia és a családterápia eszköztára rendkívül széles. A párterápiás alkalmakon természetesen a problémák megbeszélése és megértése az alapvető folyamat, de a párterápia nem csak jelenti.

Egymás és a helyzet megértésére számos speciális technikát is alkalmaznak a párterapeuták, amelyeket a pár és a probléma jellemzői alapján választanak a helyzethez illően. Gyakori, hogy nem csak az alkalmakon történik a lényeges folyamat, hanem a pár házi feladatot is kap, amely segíti a megértést és a változást, mert a változás nem csupán elméleti szinten történik, hanem a mindennapi együttműködés kell, hogy formálódjon. A házi feladatok így a megértést és a változást segítik illetve gyakran fontos információt is adnak a kapcsolat valódi aktuális működéséről.

A párterápia hossza

Az, hogy a párterápiás folyamat hány alkalomból áll, azt van amikor a pár és a terapeuta a terápia elején határozzák meg. Ugyanakkor lehet időhatár nélküli is egy párterápia, amely azt jelenti, hogy nem határozzák meg előzetesen a folyamat hosszát, az ülések számát hanem az a folyamat előrelhaladásától függ és szabadon döntenek a későbbiekben annak a befejezéséről. 

A párterápia nagyon ritkán áll egyetlen alkalomból, de előfordul olyan amikor egyetlen beszélgetés is eredményre vezet. Az esetek többségében azonban a párterápia egy hosszabb folyamat amely néhány vagy sok alkalomból is állhat a probléma, problémák és a párkapcsolat alakulásától függően.

Egy vagy két párterapeuta

A párterápiát vezetheti egy párterapeuta és két párterapeuta is. Gyakori az egy és a két párterapeuta által vezetett párterápia is. Mindkét formának vannak előnyei és hátrányai is.

A két pátrterapeuta általi helyzet több nézőpontot ad, ugyanakkor nehezebb az időpont egyeztetés 4 személy között és a költségek is jelentősen magasabbak.

Ezzel szemben az egy vezetéssel történő párterápia van amikor személyesebb, az időpont egyeztetés könnyebb és a költsége is alacsonyabb.

Sokszor az probléma jellege dönti el hogy egy vagy két vezető által történik a párterápia, legtöbbször azonban a párterapeuta megszokott munkamódja a döntő.

A párterápiás alkalom időtartama

Az, hogy egy alkalom milyen hosszú, az a párterapeuta kereteitől függ, a leggyakoribbak a 45, 50, 60, 90 és 100 perces alkalmak.

Párterápia gyakorisága

A párterápia esetében leginkább kétheti vagy heti gyakoriság a szokásos. A rövidebb hosszúságú alkalmak esetében (45, 50, 60 perc) inkább a heti gyakoriság a jellemző, míg hosszabb alkalmak esetében inkább a kétheti gyakoriság.

Ez lehet sokféleképpen, van amikor a fentieknél ritkább gyakorisággal történik a párterápia, három hetente, vagy havonta. Mindez függ a problémától, a pár és a párterapeuta időbeosztásától, és a párterapeuta kialakult munkamódszerétől.

Okok a párterápiára

Párterápia indokolt minden olyan esetben, amikor a pár úgy érzi, hogy nem olyan a kapcsolatuk, mint amilyennek szeretnék, vagy ha konkrét problémáik vannak, amelyet szeretnének megoldani.

Ezek a problémák nagyon sokfélék lehetnek, a teljesség igénye nélkül néhány:

Párkapcsolati krízisek, házassági krízisek, a felek eltávolodása, elhidegülése, eszkalálódó konfliktusok, hűtlenség, szexuális problémák, szexuális funkciózavarok, a gyermekekkel kapcsolatos problémák, gyermeknevelési nehézségek, a kommunikáció nehézsége, a családi élet nehézségei, féltékenység.

Életciklus váltások: összeköltözés, gyermekvállalás, első gyermek születése, kisgyerekes életszakasz, testvér születése, óvodai, iskolai, gyermeknevelési konfliktusok, tinédzserkori nehézségek, a gyermekek kirepülése, a kettesben maradt pár új élete, nyugdíjaskori életszakasz kihívásai.

Válás vagy együttmaradás dilemmája. Aktuális váratlan problémák és régen húzódó nehézségek, konfliktusok. Betegség, düh és indulatkezelés. Szerető megjelenése.

Kommunikációs problémák, veszekedések, szexuális problémák, pénzügyi, anyagi viták, intimitás hiánya, elköteleződési nehézségek, munka és magánélet egyensúlyának a nehézségei. Barátok, párkapcsolat, család konfliktusa stb.

Bármi, ami miatt úgy érzi a pár, hogy nem boldog.

Párterápia jelentős ok nélkül

Nem mindig van egy vagy néhány konkrétan jól meghatározható oka a párkapcsolat nehézségének és így párterápiának.

Gyakori, hogy a pár egyik vagy mindkét tagja azt érzi, hogy valami nincs rendben, hogy nagyobb a távolság vagy több a konfliktus, vagy egyszerűen a párkapcsolat már nem olyan mint amit szeretnének. Van amikor a problémát, a célt nehéz meghatározni, de az mégis egyértelmű, hogy a jelenlegi állapot nem jó, hogy nem boldogok és szeretnék, ha a kapcsolat máshogy működne, szeretnék máshogy érezni magukat a párkapcsolatban.

Önismereti párterápia

Nem csak párkapcsolati krízis létezik, nem csak fájdalmas és elviselhetetlen helyzet, hanem van amikor a pár alapvetően jól érzi magát és jónak érzik a párkapcsolatot, de mégis érzik azt is, hogy lehetne jobb a kapcsolat, lehetne jobb az együttműködés, az intimitás vagy bármi más. Ilyen esetben is lehetséges párterápiás segítséget kérni és ezzel tenni a párkapcsolat fejlődéséért. Ha van erre igény az egyik vagy mindkét félben, akkor érdemes esélyt adni arra, hogy a kapcsolat fejlődjön és lehetőséget teremteni arra, hogy rálássanak azokra a területekre és folyamataira is a kapcsolatnak, amely nem fogalmazható meg problémaként, de mégis érzik, hogy lehetne jobb.

A párkapcsolat gondozása

A párkapcsolatok kezdeti szakaszában általában intenzív érzelmek és erős vonzalom jellemző. Idővel ez csökken, a kezdeti intenzitás és szenvedély veszít a lendületéből. Gyakran eljön az az állapot, amikor a kezdeti tűz már nem vonzza a párt elsöprően egymás felé, egyre közelebb. Ekkor nagyon fontos, hogy tudnak-e tenni a kapcsolatért, tudják-e gondozni, ápolni azt, tudják-e tovább építeni, a kommunikciót megfelelően kialakítani és a fenntartani a jól működő kapcsolatot.

Mindennek fontos része a minőségi kommunikáció, az őszinte beszélgetés, önmagunk valódi megmutatása, az igényeink és érzéseink kifejezése. Ennek hiányában a lelki intimitás csökken vagy igazán létre sem jön, a felek pedig eltávolodnak egymástól.

A bizalom, a türelem, a másik megértésére való törekvés szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a párkapcsolat jól működjön, épüljön és egyre erősebbé váljon.

A kommunikáció, a mindennapi egymás felé fordulás, a gyengédség, az odafigyelés, a másik megértésének az igénye, saját érzéseink és igényeink kifejezése mind nagyon fontos a jól működő párkapcsolathoz.

Ha nem jól gondozzuk a párkapcsolatunkat, ha nem teszünk érte rendszeresen, akkor elhidegülünk egymástól és egyre jobban eltávolodunk, amely konfliktusokhoz, fájdalmas érzésekhez vezet.

Ha ez nem megy, akkor a párterápia segít ezt megérteni és megtalálni, vagy mindehhez visszatalálni.

Családi és kapcsolati minták

A párkapcsolatot soha nem tiszta lappal kezdünk, van múltunk. Egyrészt lehettek korábbi kapcsolataink, amelyek által lehetnek jó és rossz tapasztalataink, kapcsolati mintáink amelyek jelentősen hatnak a jelen kapcsolati működésünkre.

Másrészt egészen biztos, hogy családi mintákat hozzuk magunkkal, ennek a lenyomatait tudatosan és tudattalanul hordozzuk a gondolatainkban, az érzéseinkben, a vágyainkban, a félelmeinkben, a nemi szerepeinkben a kapcsolódásunkban és a kötődésünkben is. 

Mindezek a korábbi tapasztalatok és minták nagyon jelentősen befolyásolják a párkapcsolati működésünket.

A párterápia segítségével megláthatjuk és megérthetjük ezeket és a párunk hasonló mintáit is és azt is, hogy mindezek hogyan hatnak egymásra a párkapcsolatban és hogy okoznak problémákat.

Lassú eltávolodás

Van amikor egy párkapcsolat már az elején is nehéz és a felek nem tudnak igazán kapcsolódni egymáshoz. Ugyanakkor nagyon gyakori jelenség, hogy a kapcsolat elején intenzív a felek egymás felé fordulása, a szeretet kifejezhető, akár a szenvedély is megvan, majd mindez idővel csökkenni kezd. Ez a csökkenés lehet következménye a változó élethelyezeteknek is például a gyerekek születése, munka, gyereknevelés stb. de mindezektől függetlenül is könnyen megtörténik. Gyakran tapasztalható lassú eltávolodás, amikor a felek között észrevétlenül csökken az intimitás, az egymás felé fordulás, amely egyre nagyobb távolsághoz, hidegséghez, elidegenedéshez vezethet.

Ez sokszor az élethelyzet folyamatos változása és az egyébként is lassú folyamat miatt észrevétlenül történik, így nehéz ezt idejében problémaként megfogalmazni és látni. Sokszor csak a hatását vesszük észre, a konfliktusok gyakoribbá válását, az érzelmi kiüresedést vagy éppen egy szerető megjelenését.

Párkapcsolati konfliktusok

Az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek elégedetlenek a kapcsolatukkal és amiért párterápiás segítséget kérnek, az a konfliktusok növekvő mennyisége vagy elmérgesedése. A konfliktusok gyakoribbá válása miatt egyre kevésbé érzik jól magukat a párkapcsolatban. Az a közelség, amely korábban megnyugvást, békét, harmóniát jelentett, feszültté, fájdalmassá, küzdelmessé válik, egyre nehezebb az együttműködés.

A párkapcsolati konfliktusok nagyon sokszor túlmutatnak önmagukon és mélyebb, kimondatlan problémákat jeleznek. Van amikor a veszekedések témája egyértelműen jelzi a problémát, és van amikor a konfliktusok felszínes vagy apró dolgokról szólnak és nem ez az igazi probléma. Ilyenkor mindezt egészen más okozza, amelynek a feszültsége miatt  az apró témák kirobbantják az elfojtott feszültséget a pár két tagja között.

Kihült, elidegendett párkapcsolat

Sok kapcsolatban a problémát éppen nem a veszekedések jelzik, vannak olyan kapcsolatok, ahol nincs jelen konfliktus, de ugyanakkor a pár tagja eltávolodtak, elidegenedtek egymástól,a kapcsolat kihűlt, nincs szenvedély, nincs valódi kapcsolódás. Mivel ez nem jár konfliktussal, veszekedéssel így ez sokszor nem annyira nyilvánvaló, hogy keressék a változást, ugyanakkor ez az állapot is nagyon fájdalmas és nehezen elviselhető.

Ilyenkor még nehezebb megtalálnia a párnak a probléma okát, hiszen éppen abban tudnak együttműködni, hogy elkerüljék a nyílt konfliktusokat, az érzelmek és igények kifejezését, ehelyett megoldásként a problémák szőnyeg alá söprését, az eltávolodást választják.

Sokszor ebben az állapotban a legnehezebb segítséget kérni, és elfogadni azt, hogy a jelen állapot nem jó, a változáshoz külső segítség és aktív cselekvő részvétel szükséges.

Ha ebben a helyzetben a pár nem kér segítséget, akkor addig tart a lassú eltávolodás, amíg az egyik fél ki nem lép a helyzetből, vagy nem jelenik meg egy szerető, aki egészen más érzéseket hoz a megszokotthoz képest.

Nyílt és őszinte kommunikáció hiánya

A jól működő párkapcsolathoz elengedhetetlen, hogy a személyek lássák és értsék a saját érzéseiket és igényeiket. Ha tudnak kapcsolódni a saját érzéseikhez és igényeikhez, akkor lehetővé válik az, hogy minderről hiteles és őszinte módon kommunikáljanak a párjukkal.

Ha mindez nincs, ha nem látnak rá a saját érzéseikre és igényeikre, vagy nem tudják azt jól kifejezni, nem tudnak erről megfelelően kommunikálni, akkor valódi kapcsolódás, intimitás sem jöhet létre, amely számos kapcsolati nehézséghez vezethet.

A nyílt és őszinte kommunikáció hiánya gátja a valódi kapcsolódásának, a valódi intimitásnak, a valódi és jól működő párkapcsolatnak.

A legtöbbször van megoldás

A párkapcsolatnak nagyon sok olyan nehézsége van, amely esetében a valódi és hatásos segítséget tud adni a párterápia. A párkapcsolati működés sok esetben javítható, helyrehozható. Mindehhez természetesen mind a két fél szándéka, elkötelezettsége és aktív munkája szükséges, mert a párkapcsolati működés folyamatos és tudatos jelenlétet igényel mind a két fél részéről.

Ugyanakkor természetesen nem minden problémára a párterápia a megoldás, a párterápia nem jelent garanciát minden probléma megoldására.

Ha csak az egyik fél nyitott a segítségre?

Természetesen a párterápiához mind a két fél szükséges. Ugyanakkor van olyan, amikor csak az egyik fél, szeretne terápiás segítséget kérni, a másik fél ezt nem szeretné, mert nem bízik a külső segítségben vagy fél a párterápiáról. Ebben az esetben van amikor indokolt az egyéni terápia, vagy egyéni párkapcsolati tanácsadás, amelynek során az egyik fél dolgozhat a saját működésének dinamikájával és lehetőséget kap, hogy mélyebben megértse önmagát és a párkapcsolatát is. Mindez természetesen jelentős hatással van a párkapcsolat működésére is. Van amikor ez sok problémát megold, de természetesen van amikor ez nem elegendő.

A párterápia a párkapcsolatra fókuszál, ugyanakkor a párkapcsolatot két ember közös működése adja. Ezért nem csak a kapcsolatra fókuszálva, hanem a személyes működésre irányulva is lehet dolgozni és személyes fejlődést elérni. Ennek a párkapcsolatra gyakorolt hatása lehet kedvező és gyógyító, de természetesen van amikor ez nem oltja meg a kapcsolati problémákat, vagy akár még nehezebbé is teszi azokat.

A párterapeuta nem ítélkezik, nincs igaza senkinek

Sokan félnek attól, hogy a párterápia során a párterapeuta meghatározza, hogy kinek van igaza és kinek nincs, vagy ki a hibás. A párterápia során nem az a megoldás, ha kimondjuk az egyik félről, hogy ő a hibás. Sokkal inkább cél megérteni a közös folyamatokat, a pár tagjainak egymásra hatását, a problémák valódi okait. Az igazán lényeges az, hogy közösen megértsék egymás igényeit és érzéseit, hogy rálátást kapjanak arra, hogy melyek azok a folyamatok amelyeket ők működtetnek és amelyek a problémákatt okozzák. Hogy megértsék azt, hogy mindehhez melyikük mivel és hogyan járul hozzá, és mindezek alapján mit és hogyan érdemes máshogy csinálniuk ahhoz, hogy a párkapcsolatuk valóban olyan legyen, amilyet szeretnének.

A párterapeuta nem előre gyártott megoldást ad

Sokan azt hiszik, hogy a párterápia során előre kitalált folyamatok és megoldások vannak az adott problémákra. Ez nem így van, minden probléma, minden nehézség, minden konfliktus, minden pár nagyon más, így a megoldás folyamata is nagyon egyedi és változatos, személyre szabott.

A párterapeuta saját megoldásai lehetnek nagyon jók, de a hozzá forduló pár esetében nagyon valószínű, hogy nem működnek ugyanazok a megoldások mint az ő saját életében. A párterápia azért terápia, pszichoterápia, mert nem konkrét megoldást ad egy problémára, hanem számos egyéb úton segíti a párt. A probléma megoldása ott kezdődik, hogy a felek megértsék a saját igényeiket és érzéseiket, hogy azokat ki tudják fejezni a másik félnek és hogy közösen tudjanak együttműködni a másik és a saját boldogságuk elérésében.

A párterápia segít abban, hogy a párkapcsolat a lehető legjobban működjön, olyan módon, amit ez az adott pár esetében jelent.

Párkapcsolati problémák hatása

Ha a párkapcsolati nehézségek, konfliktusok nagyon nehéz légkört és lelkiállapotot okoznak, könnyen vezetnek szorongásos és depressziós problémákhoz.

A nehéz kapcsolati helyzet nem csak a pár tagjait, hanem a környezetüket is megterheli, így ha vannak gyerekek, akkor az számukra is nagyon nehéz helyzetet teremt.

Azok a gyerekek, akik konfliktusos családban élnek, maguk is sokkal hajlamosabbá válnak érzelmi és kapcsolati nehézségekre és szorongásra.

Minden párkapcsolat változik

Nincs olyan párkapcsolat, amelyik az első pillanattól kezdve éveken át tökéletes. Sokminden történik a pár tagjaival, a közös élet is alakul változik, természetes, hogy időként problémák jönnek létre. Sok esetben a pár önállóan túl tud jutni a problémákon, megtalálja a megoldást és egyre jobbá válik a párkapcsolat.

Ugyanakkor nem tudunk mindig magunktól változni, gyakran nem látunk rá a saját kapcsolatunk hibáira, nehézségeire kellő mélységben, vagy pedig már annyira elmérgesedett a helyzet, hogy az aktuális érzelmi állapotunk nem engedi, hogy tisztán lássunk, így nem tudjuk megoldani a felmerült problémáinkat ketten.

Az ilyen esetekben nagyon indokolt a párterápia.

Párterapeuta

A párterapeuta olyan szakember, – többnyire pszichológus – aki a párkapcsolati működés szakértője, pár- és családterapeuta végzettsége van és arra szakosodott, hogy a párkapcsolati problémák kapcsán segítséget nyújtson. Ehhez megfelelő képzettséggel, elméleti és gyakorlati szakmai tudással rendelkezik.

Mindennapi élet és stressz

A mai világban az élet sokszor nagyon stresszes, a munkahelyi nehézségek, a család feladatai, az online világ intenzív ingerei és még sokminden más együtt gyakran nehéz helyzetet teremtenek. Mindez sokszor nagyon megnehezíti a párkapcsolati működést is, aláása a kapcsolati harmóniát, amely az intimitás és a megértés helyett eltávolodáshoz, elhidegüléshez vezet. A párterápia fontos segítséget jelent mindennek a megértéséhez és ahhoz, hogy a kapcsolat minél ellenállóbbá váljon a nehézségek idejében is, hogy a problémák ne a kapcsolat végét jelentsék, hanem azok által megerősödve növekedhessen a párkapcsolat.

Intimitás elmélyülése

Az intimitás mélyítése a párterápia fontos előnyei közé tartozik, ez hosszú távon is jelentős hatással lehet a párkapcsolatra.

Gyakori, hogy az intimitás elveszik a hosszútávú kapcsolatokban, a kötődés és a szenvedély idővel jelentősen csökken, akár teljesen meg is szűnik. Ez igaz sokszor a testi és a lelki intimitás esetében is, hiszen az érzelmi közelség is könnyen csökken és akár meg is szűnik idővel.

A párterápia során a párterapeuta segítségével újraépíthető az intimitás. Fontos megtalálni a valódi érzelmi szükségleteket és vágyakat, megtalálni a valódi kapcsolódást.

Ha a pár a párterápia során megtanul jobban kommunikálni, nyíltabban és őszintébben tudják kifejezni az érzéseiket és az igényeiket akkor a kapcsolódás, kötődés minősége is egészen mássá válhat ezáltal.

Párkapcsolati, családi problémák esetében kiemelten ajánlott pszichológusaink:

Sziegl Eszter és Haraszti Flóra

Pszichológus, párterapeuta, családterapeuta páros, kettős vezetéssel

Pszi Pont pszichológus
Pszi Pont pszichológus

Párkapcsolati, családi problémák esetében kiemelten ajánlott pszichológusaink:

Sziegl Eszter és Haraszti Flóra

Pszichológus, párterapeuta, családterapeuta páros, kettős vezetéssel

Pszi Pont pszichológus
Sziegl Eszter, Haraszti Flóra

Párkapcsolati, családi problémák esetében kiemelten ajánlott pszichológusaink:

Sziegl Eszter és Haraszti Flóra

Pszichológus, párterapeuta, családterapeuta páros, kettős vezetéssel

Szakembereink

Czombos Zita pszichológus

Czombos Zita

Pszichológus

Nagy Renáta

Nagy Renáta

Pszichológus

Solymosi Tímea pszichológus, szexuálpszichológus

Solymosi Tímea

Pszichológus

Spolarics Réka

Spolarics Réka

Pszichológus

Sziegl Eszter

Sziegl Eszter

Pszichológus

Haraszti Flóra

Zsigmond-Haraszti Flóra

Pszichológus

Fodor Tamás mediátor

Fodor Tamás

Mediátor, párkapcsolati tanácsadó

Kacsó-Horváth Anna

Kacsó-Horváth Anna

Pszichológus

Mayer Judit

Mayer Judit

Pszichológus

Varga Borbála pszichológus, szexuálpszichológus

Varga Borbála

Pszichológus

Illés Anna pszichológus

Illés Anna

Pszichológus

Barna Fruzsina pszichológus, páterapeuta

Barna Fruzsina

Pszichológus

Lovass Annamária pszichológus szexuálpszichológus

Lovass Annamária

Pszichológus

Fábián Fruzsina pszichológus, párterapeuta, klinikai szakpszichológus

Fábián Fruzsina

Pszichológus

Saáry Lilla pszichológus szexuálpszichológus

Saáry Lilla

Pszichológus

Füredi Éva mentálhigiénés szakember pszichológus

Füredi Éva

Mentálhigiénés szakember

Fábián Fruzsina pszichológus, párterapeuta, klinikai szakpszichológus

Füredi Krisztián

Pszichológus

Pszi Pont pszichológus

Időpont kérés

Időpont kérés, bejelentkezés, érdeklődés:

info@pszi.hu

 

További részletek a bejelentkezésről:

Pszi Pont pszichológus